Sådan skaber du et hyggeligt hjem med lamper - 6 gode råd

Det er tid til at give hjemmet et makeover, og hovedpersonen er lamper. Lamper er en af de vigtigste møbler, som du kan have i dit hjem. Hvorfor? Fordi lys kan ændre hele udtrykket i dit hus. Det er ligegyldigt om designersofaen spiller sammen med dit nye fladskærms-tv, hvis ikke lamperne fungerer til hyggebelysningen, så kan man ikke sætte den ordentlige stemning til filmaftenen.

I denne artikel kan du blive klogere på, hvordan du udnytter flotte lamper i dit hjem til at skabe ægte hjemmehygge. Følg voers 6 gode råd her, og bliv oplyst omkring din nye makeover.

1. Overvej hvor du placerer dine lamper

Vores første gode råd handler om, hvor du placerer dine lamper. Det nytter ikke noget, at du grupperer alt dit lys i et rum og efterlader nogle hjørner fuldkommen mørke. Samtidig skal du gerne have belysning af både gulvet og i loftet.

Der er forskel på, hvor du skal placere dine lamper i hvilke rum. Standerlamper er for eksempel gode inde i stuen, men virker mindre godt ude i køkkenet. Køkkenet har brug for et kraftigt ovenlys ved arbejdsstationerne, hvorimod din stue og dit soveværelse fungere bedre med standerlamper frem for spotlys. I det hele taget skal du gerne begrænse brugen af spotlys uden for køkkenet eller eventuelt på dit hjemmekontor.

2. Skab en rød tråd i hjemmet

Der er et hav af lamper at vælge imellem på markedet. Pendler, spotlys, læselamper, standerlamper og meget mere. Du skal helst vælge en lampe, som passer til stilen i dit hjem. En lampe er nemlig ikke kun praktisk, den er også stilfuld, smart og sofistikeret, hvis du altså vælger den helt rette model.

Det kan være du er vild med designerlamper i flotte nymoderne designs. Måske vil du gerne have store prangende lamper, som fylder godt op i rummet. Hvis du har en lille lejlighed med sparsom plads kan du med fordel vælge hægende pendler lamper, som ikke fylder på gulvet. Det vigtigste er, at skabe en rød tråd i din stil derhjemme og på den måde finde lamper, som passer sammen med resten af dine møbler.

3. Sådan skaber du hyggebelysning

Hemmeligheden bag hyggebelysning er at forstå forskellen på varmt og koldt lys. Forestil dig et rum fyldt med tændte stearinlys spredt over det hele. Stearinlys udsender et varmt men sparsomt lys, som automatisk får rummet til at se hyggeligt ud. Så hvordan opnår vi denne effekt med lamper?

Tricket er at bruge mange små lyskilder med nedadvendt lys, som udsender et blødt skær. Det varme og sparsomme lys giver automatisk en mere rolig og intim atmosfære.

Derimod giver ovenlys fra loftlamper en koldere fornemmelse i rummet, fordi ovenlys reflektere det hvide i væggene og får rummet til at virke større og koldere. Koldt lys bør være forbeholdt arbejdsrum som for eksempel køkkenet eller kontoret.

4. Brug glødepærer i dine lamper

Det er ikke kun dine lamper, som du skal tænke over, men også hvilke pærer du bruger. Glødepærer er rigtig gode, hvis du gerne vil skabe et varmt og hyggeligt lys. Du kan læse på selve pæren, hvilken form for lys den udsender.

Hvis du gerne vil undgå det kolde og blålige skær, så skal du vælge din pære med omhu. Hvis du er i tvivl, så spørg til råds i butikken, så du får valgt den rigtige model til hyggebelystningen derhjemme.

5. Husk at oplyse hjørnerne

Hjørner i dit hjem har det med automatisk at "sluge" lyset. Det skyldes af væggene lukker sammen om hjørnerne og gør det mørkere at se på. Hvis du gerne vil have en hyggelig belysning derhjemme, så skal du altid huske at placere lyskilder i alle hjørner og kroge.

Det er for eksempel vigtig inde i stuen og på dit soveværelse. Det giver en god og varm stemning, at placere lyskilder i hjørnerne. Du kan for eksempel gøre dette med standerlamper, lyskæder eller en hængende pendel med en stor varm pære.

5. Brug lysdæmpere på dine lamper

Nogle gange vil man gerne have ordentlig lys til at læse i sin bog eller ordne praktisk ting i hjemmet. Andre gange vil man putte sig under tæppet og nyde en god film med afdæmpet lys. I stedet for at fylde rummet med forskellige mere eller mindre kraftige lyskilder, så brug intelligente pærer med smarte lysdæmpere i alle dine lamper, så du selv kan indstille, hvor kraftigt du gerne vil have lyset.

Menu
Top